Menu Close

Skal du søke om å låne penger uten sikkerhet – Pass deg for 5 feller

Det finnes sikkert tusen situasjoner der et forbrukslån kan være til god hjelp. Men, det er også mer enn nok eksempler på at folk burde unngått å ta opp lån. Her er fem av de mest vanlige fellene du bør prøve å unngå når du vurderer å låne penger.

Vent hvis du kan spare opp pengene

Selv om forbrukslån kan brukes til hva som helst, er det en rekke ting du ikke burde bruke lånene til. Å låne til noe du like gjerne kunne spart til, er ikke smart. Det er stor forskjell på å ta opp lån til en nødvendighet, som reparasjon av bil, innkjøp av hvitevarer, eller til oppussing i hjemmet, sammenlignet med å låne til fest og moro. Vær edruelig når du regner over hvor mye du trenger, og lån minst mulig.

Ikke hopp på første tilbud

Vi kan så godt som garantere at du ikke vil finne det billigste lånet på første forsøk. Det er en uting at mange søker om et lån på dagen, før de hopper på første og beste tilbud (sitat: lanpadagen.net). Sender du avsted kun én søknad til én bank, taper du sannsynligvis penger. Det er bortimot 30 aktører som primært tilbyr forbrukslån uten sikkerhet her til lands. I tillegg har du et høyt antall sparebanker som også har usikrede lån å by på. Prisforskjellene mellom bankene er ofte betydelige.

Bruk noen minutter ekstra på å skaffe deg et godt sammenligningsgrunnlag. Du kan for eksempel bruke en av de bedre lånemeglerne til dette. De beste meglerselskapene innhenter inntil 20 tilbud på én gang.

Unngå å ha flere små kreditter

En av de største farene med usikrede lån er at de kan være for enkle å skaffe seg. Derfor ender mange opp med flere lån på én og samme tid. Flere smålån betyr høye gebyr- og rentekostnader samlet sett. Det er også en god indikasjon på at du lever over evne, dersom du betaler parallelt ned på mange smålån.

Om dette gjelder deg, bør du vurdere å få samlet gjelden i et større og billigere lån. Du kan spare store summer på å finne det rette lånet til refinansiering.

Unngå utsettelse av avdragene

Selv om det kan være fristende å gi deg selv bedre råd en måned, bør du unngå å be banken om avdragsfritak eller betalingsutsettelse. Rentene som løper den ekstra måneden må betales senere uansett. Utsettelse er ensbetydende med økte totalkostnader. I tillegg til mer i renter, er det vanlig at banken krever et gebyr for disse tjenestene. Gebyret kan være på flere hundre kroner.

Lang nedbetalingstid? Nei.

Før du tar opp forbrukslån bør du tenke igjennom hvor store terminbetalinger du klarer. Jo mer du betaler i avdrag, desto lavere blir kostnadene. Ved å for eksempel redusere nedbetalingstiden fra 2 til 1 år, kan du ofte halvere prisen på lånet.

Du har også rett til å betale inn ekstra dersom du har muligheten en måned, eller innfri forbrukslånet i sin helhet. Ekstraordinære innfrielse, eller økte avdrag, vil ikke medføre noen gebyrer eller slikt. Det eneste du må tenke på er at du skal melde fra til banken på forhånd.